pátek 29. června 2012

Orel deváté legie


Název: Orel deváté legie
Autor: Rosemary Sutcliffová
Překladatel: Ludmila Havlíková, Tomáš Havlík
Ilustrace: Walter Hodges
Nakladatelství, rok, místo vydání, počet stran: BB/art s.r.o., Praha 3; rok 2011; počet stran: 260
Pořadí vydání: První vydání v českém jazyce
ISBN: 978 - 80 - 7381 - 889 - 0

Stručné údaje o autorovi: Rosemary Sutcliffová se narodila v hrabství Surrey v rodině námořního důstojníka. Ve dvou letech se u ní projevila Stillova choroba zasahující svalový systém a většinu času strávila na vozíku. Ve 14ti letech nastoupila na uměleckou akademii, kde se specializovala na malbu miniatur. Její první dílo se vystavovalo v Královské umělecké akademii. V roce 1950 vyšla její první kniha ,,Královnin příběh". Ku příležitosti jejích narozenin v roce 1975 jí byl udělen Řád britského impéria v hodnosti důstojnice. V roce 1992 byla povýšena do hodnosti velitelky ŘBI. Rosemary Sutcliffová zemřela roku 1992 ve věku 72 let.

Místo a doba děje: Římská Británie, 137 př.n.l.
Hlavní postavy: Marcus, Esca
Hlavní myšlenka: V roce 117 př.n.ů. se Devátá legie vydala na sever, aby potlačila povstání kaledonských kmenů. Nikdy se nevrátila. Při archeologických vykopávkách byl nalezen římský orel bez křídel, který je vystaven v Readingském muzeu. Chybějí ale důkazy, jak je možné, že se tam orel objevil. Autorka spojila tyto dvě záhady dohromady a napsala příběh ,,Orel deváté legie", který vypráví o Marcusovi, kkterý musí vypátrat, co se stalo s jeho otcem, který velel ztracené legii. Vydává se proto do neznámé země na nebezpečnou výpravu a nikdo nepředpokládá, že by se ještě mohl vrátit.
Citát z díla: ,,Počkám na kraji zahrady a zůstanu tam, dokud za mnou Esca nepřijde. Jen ať si mě někdo zkusí odtáhnout pryč. Dokážu kousnout i jiné lidi než Stefana a taky to udělám, pokud se mě někdo bude snažit odvést. Potom mě zbijí. Určitě by se ti nelíbilo, kdybych dostala výprask jen kvůli tomu, že jsi za mnou neposlal Escu, že Marcu?" - Cottia, strana 97.

Žádné komentáře:

Okomentovat