úterý 3. července 2012

Síla pětice: Krkavčí brána


Název: Síla pětice: Krkavčí brána
Autor: Anthony Horowitz
Překladatel: Eva Brožová
Nakladatelství, rok, místo vydání, počet stran: BB/art s.r.o., Praha 3; rok 2007; počet stran: 247
Pořadí vydání: První vydání v českém jazyce
ISBN: 978 - 80 - 7341 - 971 - 4

Stručné údaje o autorovi: Anthony Horowitz je jedním z nejoblíbenějších současných autorů literatury pro mládež. Ispirací k napsaní této knihy se stala jediná jednoduchá myšlenka - ,,Je možné vytvořit něco, jako je Pán prstenů - ale zasadit příběh do dnešního reálného světa? Proč se musí tolik fantastických příběhů odehrávat v jiné době, na vzdálených planetách, v neznámých zemích? Proč si spisovatel musí vymýšlet místa jako je Narnie nebo Středozemě? Není zajímavější představa, že tyhle velké bitvy plné kouzel a záhad probíhají přímo v ulici, kde bydlíte.. jen o nich nevíte? Tohle bylo základem mé práce v posledních dvaceti letech."

Kromě knižní série s názvem ,,Alex Rider", která vyšla u nás v ČR zatím ve třech dílech, píše Anthony i pro televizní seriály jako například Vraždy v Midsomeru, Poirot nebo Foylova válka. Je ženatý s Jill Greenovou se kterou má dva sny. Společně s jejích psem Luckym žijí v severním Londýně.

Místo a doba děje: Současnost, Ipswich, později Lesser Malling; Včelín
Postavy: Matthew Freeman, Richard, Jayne Deverillová, Mallory, Gwenda Davisová, členové skupiny Nexus a další.
Hlavní myšlenka: 14tiletý Matthew se při vloupání spolu se svým rádoby kamarádem do skladu s elektronikou dostane do potíží. Kelvin, jeho společník bodne nožem strážníka, který ve skladu hlídal. Po příjezdu policie vzniklou situaci Kelvin přišije Mattovi. Matt je tím pádem zařazen do projektu PPSP - vládní program pěstounské péče. Díky tomu se Matt stěhuje do Lesser Mallingu, kde je jeho patrovnicí Jayne Deverillová, která ho chce zničit, zabít. Aby byl co nejvíce vyčerpaný, úkoluje ho těmi nejtěžšími fyzickými pracemi vhodnými pro venkov. Matt ale není hloupý a pomalu, ale jistě přichází celé záhadě na kloub. Ovšem má to jeden háček - kdokoli mu chce pomoci, vzápětí umírá. A tak je Matt chvíli sám, dokud se neseznámí s Richardem, který mu se vším pomůže - a světe div se, přežije.
Oba kamarády čeká zkouška odvahy, musí čelit hrozbám výše zmíněné vesnice a přežít. Jak se jim to povede a jaké nástrahy je čekají? To se dočtete právě v této knize.
Citát z díla: ,,Hlavně musíme být opatrní. Paní Deverillová a její přátelé tě budou hledat. Možná dokonce zavolali na polici a ohlásili, žes zmizel. Jestli tě najdou u mě, budeme mít oba velký problémy. Dneska člověk nemůže jen tak sebrat na ulici čtrnáctiletýho kluka a vzít si ho k sobě. To ostatně nemám v úmyslu. Jakmile zjistíme, co se děje, rozloučíme se. Neber si to osobně, ale v tomhle bytě je místo jen pro jednoho." Richard, str. 166
Hodnocení (v %): 100 %

Žádné komentáře:

Okomentovat