středa 11. července 2012

Síla pětice: Nekropole


Název: Síla pětice: Temnota
Autor: Anthony Horowitz
Překladatel: Eva Brožová
Nakladatelství, rok, místo vydání, počet stran: BB/art s.r.o., Praha 3; rok 2010; počet stran: 295
Pořadí vydání: První vydání v českém jazyce
ISBN: 978 - 80 - 7381 - 675 - 9

Stručné údaje o autorovi: Anthony Horowitz je jedním z nejoblíbenějších současných autorů literatury pro mládež. Ispirací k napsaní této knihy se stala jediná jednoduchá myšlenka - ,,Je možné vytvořit něco, jako je Pán prstenů - ale zasadit příběh do dnešního reálného světa? Proč se musí tolik fantastických příběhů odehrávat v jiné době, na vzdálených planetách, v neznámých zemích? Proč si spisovatel musí vymýšlet místa jako je Narnie nebo Středozemě? Není zajímavější představa, že tyhle velké bitvy plné kouzel a záhad probíhají přímo v ulici, kde bydlíte.. jen o nich nevíte? Tohle bylo základem mé práce v posledních dvaceti letech."

Kromě knižní série s názvem ,,Alex Rider", která vyšla u nás v ČR zatím ve třech dílech, píše Anthony i pro televizní seriály jako například Vraždy v Midsomeru, Poirot nebo Foylova válka. Je ženatý s Jill Greenovou se kterou má dva sny. Společně s jejích psem Luckym žijí v severním Londýně.

Místo a doba děje: Londýn, Peru, Hongkong
Postavy: Scott, Jamie, Matt, Pedro, Scarlett, Richard, Staří, Korporace Temnota
Hlavní myšlenka: Scarlett Adamsová na školní exkurzi záhadně zmizí. Po ještě záhadnějším objevení se oni zajímají média. V Peru Matt tuší pravdu o tom, kdo Scarlett je - pátý strážce brány a ihned se ji vydává zachránit. Ovšem Scarlett se chtějí zmocnit i síly zla - Staří, kteří ji vylákají do Hongkongu, ze kterého se stává Nekropole. Podaří se ji ostatním strážcům zachránit a přežijí?
Citát z díla: ,,To byl můj nápad. Musel jsem ti říct, co se děje, ale v metru to nešlo, protože jsem se bál, že nás někdo uslyší. Promiň, Scarl. Nechtěl jsem ti lhát, ale ten chlapík působil přesvědčivě. A den předtím jsme viděli u parku to auto." Aidan se nadechl. - Strana 107, Aidan.
Hodnocení (v %): 100 %

Žádné komentáře:

Okomentovat