čtvrtek 5. července 2012

Síla pětice: Zlověstná hvězda


Název: Síla pětice: Zlověstná hvězda
Autor: Anthony Horowitz
Překladatel: Eva Brožová
Nakladatelství, rok, místo vydání, počet stran: BB/art s.r.o., Praha 3; rok 2008; počet stran: 303
Pořadí vydání: První vydání v českém jazyce
ISBN: 978 - 80 - 7381 - 185 - 3

Stručné údaje o autorovi: Anthony Horowitz je jedním z nejoblíbenějších současných autorů literatury pro mládež. Ispirací k napsaní této knihy se stala jediná jednoduchá myšlenka - ,,Je možné vytvořit něco, jako je Pán prstenů - ale zasadit příběh do dnešního reálného světa? Proč se musí tolik fantastických příběhů odehrávat v jiné době, na vzdálených planetách, v neznámých zemích? Proč si spisovatel musí vymýšlet místa jako je Narnie nebo Středozemě? Není zajímavější představa, že tyhle velké bitvy plné kouzel a záhad probíhají přímo v ulici, kde bydlíte.. jen o nich nevíte? Tohle bylo základem mé práce v posledních dvaceti letech."

Kromě knižní série s názvem ,,Alex Rider", která vyšla u nás v ČR zatím ve třech dílech, píše Anthony i pro televizní seriály jako například Vraždy v Midsomeru, Poirot nebo Foylova válka. Je ženatý s Jill Greenovou se kterou má dva sny. Společně s jejích psem Luckym žijí v severním Londýně.

Místo a doba děje: Současnost, soukromá škola Forrest Hill, York, Londýn, Peru
Postavy: Matthew Freeman, Richard, Pedro, Inkové, členové skupiny Nexus a další.
Hlavní myšlenka: 14tiletý Matthew žije v Yorku se svým kamarádem a opatrovníkem Richardem. Navštěvuje soukromou školu Forrest Hill, kde mezi spolužáky nezapadá a vše jednou vyústí v to, že shodí na svého nepřítele Gavina lust - k tomu mu napomůžou jeho nadpřirozené schopnosti. Při další ,,akci" zachrání téměř celé škole život. Díky svým schopnostem pozná, že se něco stane - jeho teta chce cisternou s benzinem najet do školy. Po tomto činu se jak Richard i Matt stěhují bez jakéhokoli vysvětlení. Setkávají se s členy Nexu v Londýně na jakési poradě, odkud se chystají do Peru, kde se údajně má otevřít druhá brána a on jí musí zabránit. Matta a jeho přítele zde potká spoustu dobrodružství, ale také se seznámí s Pedrem - druhým z pětice. Brána se má otevřít a Matt se chystá na souboj.
Citát z díla: ,,Většina lidí se teď shoduje na tom, že tyhle nákresy mají něco společného s hvězdami," pokračovala. ,,Kdysi dávno jsem na univerzitě studovala astronomii a zpočátku jsem se domnívala, že tyto čáry jsou víceméně obrovská hvězdná mapa. Funguje to takhle. Čára ukazuje v jistém ročním období na hvězdu. Takže stojíte na čáře, sledujete ji pohledem a když přímo nad sebou vidíte vycházet hvězdu nad horizont, víte, že je pátého dubna a naslat čas například zasít obilí. Naprosto snadné! Ale později jsem o tom začala víc přemýšlet. Co se stane, když v jednu chvíli, třeba jen na pár minut během tisíce let, budou všechny čáry ukazovat na všechny viditelné hvězdy - přesně ve stejný okamžik? To by...," zarazila se. ,,Nudím tě, Matthewe?" - Profesorka Chambersová, strana 245
Hodnocení (v %): 100 %

Žádné komentáře:

Okomentovat