neděle 8. července 2012

Síla pětice: Temnota


Název: Síla pětice: Temnota
Autor: Anthony Horowitz
Překladatel: Eva Brožová
Nakladatelství, rok, místo vydání, počet stran: BB/art s.r.o., Praha 3; rok 2009; počet stran: 325
Pořadí vydání: První vydání v českém jazyce
ISBN: 978 - 80 - 7381 - 490 - 8

Stručné údaje o autorovi: Anthony Horowitz je jedním z nejoblíbenějších současných autorů literatury pro mládež. Ispirací k napsaní této knihy se stala jediná jednoduchá myšlenka - ,,Je možné vytvořit něco, jako je Pán prstenů - ale zasadit příběh do dnešního reálného světa? Proč se musí tolik fantastických příběhů odehrávat v jiné době, na vzdálených planetách, v neznámých zemích? Proč si spisovatel musí vymýšlet místa jako je Narnie nebo Středozemě? Není zajímavější představa, že tyhle velké bitvy plné kouzel a záhad probíhají přímo v ulici, kde bydlíte.. jen o nich nevíte? Tohle bylo základem mé práce v posledních dvaceti letech."

Kromě knižní série s názvem ,,Alex Rider", která vyšla u nás v ČR zatím ve třech dílech, píše Anthony i pro televizní seriály jako například Vraždy v Midsomeru, Poirot nebo Foylova válka. Je ženatý s Jill Greenovou se kterou má dva sny. Společně s jejích psem Luckym žijí v severním Londýně.

Místo a doba děje: Tři světy - současný, svět jaký býval kdysi dávno před 10 000 lety a zvláštní snový svět, který je propojuje. Reno, Peru
Postavy: Scott, Jamie, Alicia, Daniel, Matt, Pedro, Jizva
Hlavní myšlenka: Dvojčata Scott a Jamie vystupují v divadle v jedné zábavné show jako dvojčata, která si umí číst myšlenky. Jednou po představení je v šatně překvapí dva muži, kteří je chtějí unést, ale díky náhodě se jim podaří získat náskok. Venku je dostihnout - bratři jsou rozděleni - zatímco Jamie se osvobodí, Scotta zajmou a vezou ho do Silent Creek. Jamie má v plánu udělat vše, co je v jeho silách, aby zachránil svého bratra, ale na druhou stranu mu to ztěžuje fakt, že je obviněn z vraždy svých opatrovníků, kterou nikdy nespáchal. Jamie se při jeho záchraně těžce zraní a je ,,přenesen" do minulosti o 10 000 let zpátky, kdy ještě neexistoval svět takový, jaký ho známe teď. Právě zde je Jamie odsouzen k boji proti zlu a je snad jasné, že musí vyhrát.
Citát z díla: ,,Svět se změní. Moc lidí na něm nezbylo, Jamie. Téměř vyhynuli. Na planetě jich žije pár tisíc a na to, co se tady odehrálo - bitva a nás pět -, brzy zapomenou. A s postupem času se svět změní. Led na severu se nepřestal rozpouštět a vznikají nové světadíly. Vstupujeme do temného období: éry, kdy civilizace musí chytit druhý dech. Ale současně se kolo času pomalu otočí, vzniknou nová města a budou se rozvíjet nové kultury. Všechno začne znovu. A pak, jednoho dne, se narodíš ty a tvůj bratr. Ode dneška za deset tisíc let! Váš svět bude vypadat úplně jinak než náš, a přestože několik názvů a míst v paměti lidstva zůstane, jen málokdo bude znát jejich skutečný význam. Starší. Pětice. První brána. Lidé si budou myslet, že žijí na bezpečné, příjemné planetě, ale bohužel to nebude pravda. Všechno se bude totiž opakovat. Staří se nějak dostanou z vězení, do kterého jsme je zsavřeli a v budoucím světě se odehraje přesně totéž, co tady. Získají sílu a moc a dokončí, co začali." - Matt z minulosti, strana 268
Hodnocení (v %): 100 %

Žádné komentáře:

Okomentovat